Nejlepší slovenští studenti utíkají do ČR

Vzdělávací společnost Scio realizovala v říjnu a listopadu 2015 plošné testování obecných studijních předpokladů na slovenských středních školách. Součástí testování, jehož se zúčastnilo celkem 5476 studentů, byl i dotazník. Ten mimo jiné zjišťoval, zda studenti chtějí na VŠ na Slovensko nebo do České republiky a z jakých důvodů.

Hlavní zjištění:

• Ze studentů slovenských středních škol jsou výrazně lepší ti, kteří chtějí jít studovat vysokou školu do ČR, než ti, kteří chtějí studovat vysokou školu na Slovensku. Mimo jiné dosahovali lepších výsledků v testu Obecných studijních předpokladů.
  • Jsou to také častěji studenti gymnázií. Například z dotazovaných studentů ze 4. ročníků, kteří se chtějí hlásit na VŠ do ČR, bylo 24 % z víceletých gymnázií, kdežto v případě žáků hlásících se pouze do SR byl tento podíl jen 13 %.
  • Téměř polovina (42,5 %) studentů 4. ročníků, kteří prošli testování OSP od společnosti Scio, chce podat přihlášku na českou vysokou školu.
  • Do ČR je láká především vyšší kvalita výuky, pracovní příležitosti během studia, lepší vybavení a prestiž vysokých škol.
  • Obecně mají dotazování studenti největší zájem o vysokoškolské studium v oborech ekonomie a management (17 %), lékařství a farmacie (13 %) a techniku (10 %).
  • Nejlepší výsledky v testu OSP dosahovali studenti, kteří mají zájem o obory IT.
  • Obory IT jsou mezi Slováky považovány za ty s největší možností uplatnění a nejvyššími příjmy. U Čechů jsou to lékařské obory (co do uplatnění) a právnické obory (co do výše platu).

Podrobná zpráva z průzkumu ke stažení: www.scio.cz/download/TZOSP.pdf

Společnost Scio realizuje v ČR a na Slovensku Národní srovnávací zkoušky, které využívá 24 slovenských a 49 českých fakult. Součástí je test Obecných studijních předpokladů, Základů společenských věd nebo Matematiky. Zkoušky se konají v 6 různých termínech během roku, v 50 městech v ČR a SR.

Další informace:

• Webové stránky Scio: www.scio.cz